Muziek

Er zijn combinaties te horen met Franse musette, Ierse Jiggs, Reels, Polka’s en Cajun (regio Quebec en New Orleans). Op deze pagina vindt u een aantal voorbeelden. Met dank aan Jan Posma voor het opnemen en het luisterklaar maken van deze geluidsfragmenten!

Franse musette

De oorsprong van dit “typisch” Parijse muziekgenre ligt bij de Auvergne en Italië. De Auvergnats brachten de cabrette of musette (doedelzak) en de Italianen brachten de accordeon in. De manouche-zigeuners die rond de Franse hoofdstad verbleven, hebben dit muziekgenre verder doen ontstaan. Django Reinhardt en de gebroeders Baro, Sarane en Matelo Ferret zijn de namen die deze unieke muziekstijl een plaats hebben gegeven.

Rue de Seine

Cajun

foto: Jos Uijtdehaage

De oorsprong van deze geheel eigen muziekstijl is rond 1900 ontstaan uit een mengeling van oude Franse volksmuziek en de muziek van andere immigranten waaronder Duitsers en ook de percussionistische ritmiek van de Creolen in Louisiana. De diatonische accordeon heeft een leidende rol. Meest bekend is Iry LeJeune (1928-1955) die deze dansmuziek met z’n twosteps en walsen rond 1950 populair heeft gemaakt. Deze muziekstijl heeft mede een basis gelegd voor de huidige Rock & Roll.

Met Cajun wordt een deel van de bevolking van de Amerikaanse staat Louisiana bedoeld, dat uit Acadië (Canada) afkomstig is. Ze kwamen terecht in de moerassen (bayous) van Louisiana. “Acadians” zonder de “A” en op zijn Amerikaans uitgesproken is gaandeweg verbasterd tot “Cajun”, de tegenwoordige naam van de bevolking, het gebied, de muziek en de keuken.

Ierse, Schotse en Oud Hollandse Traditionals

Réalta (Original tune by David Munnely)

Kortweg Folk is de benaming van deze muziekstroming die gebaseerd op de oorspronkelijk van generatie op generatie overgedragen volkseigen of regionale muziek. In dit geval worden de liedjes soms gecombineerd met de traditionals op diatonische accordeon. De liedjes gaan over liefde, blijdschap, verdriet, bruiloft, werk, overspel, gezondheid, ziekte en dood.

Inagh Valley (composition Máirtín O’Connor)

Popsongs maar dan net even anders

Een aantal bekendere liedjes zijn té mooi om niets mee te doen. Onderstaand twee voorbeelden.

To Have and Not to Hold (origineel Madonna)
Eye in the Sky (origineel Alan Parsons Project)

M